«

»

mrt 23

Herken en beperk klachten van voedselvergiftiging

Weg uit Nederland en voedselvergifting

Weg uit Nederland en voedselvergifting

Op vakantie stellen we onze smaakpupillen maar al te graag op proef. Al die lekkernijen laten staan zou ons een ware smaakbeleving wegnemen. In eigen land ben je gewend aan de PH waarde van het water dat uit de  kraan loopt. Hoe schoon en hygiënisch en  je keuken is heb je zelf in de hand. Overigens is het in het buitenland een raadsel of restauranthouders, hoteleigenaren of de plaatselijke supermarkt deze gezondheidsregels in acht nemen. Wat niet weet, wat niet deert zul je zeggen. Met een voedselvergiftiging is dit wel anders. Het buitenland is voor de meeste vakantiegangerseen broeiplek van bacteriën . Waar je niet bestand tegen bent, gooit je maag eruit. Menig mens heeft wel eens te kampen met voedselvergiftiging op vakantie .Op het eerste oog lijkt het niet ernstig, maar na de meest kenmerkende symptomen kunnen de klachten afnemen of toenemen. Op dit soort momenten moet er direct worden ingegrepen .

Oorzaken voedselvergiftiging

Vervuild voedsel of water zijn funest voor het lichaam. Er bevinden zich op dat moment al een kleine hoeveelheid bacteriën, maar zodra deze op de verkeerde manier gekookt worden vermenigvuldigen deze bacteriën zich . Hierdoor loop je sneller  kans om voedselvergiftiging te krijgen . Wees bij aankoop van een product alert  en als je merkt dat er in hotels niet de juiste gebruiken in de keuken worden opgevolgd, meldt dat dan zo snel mogelijk aan de hoteleigenaar. In eigen keuken is het prioriteit dat je bewaarde restjes eten meteen invriest om de groei van mogelijke bacteriën te stoppen. Zodra het ontdooit is het logisch dat de bacteriegroei weer toeneemt, maar deze voorzorg is alleen om het aantal mogelijke bacteriën terug te dringenl. Naast bacteriën kunnen giftige stoffen, parasieten en virussen ook een rol in het voedselvergiftingproces spelen.

Wat zijn de symptomen?
Kenmerken van een voedselvergiftiging zijn misselijkheid, braken, duizeligheid, buikgriep, krampen en diarree. Koorts en hoofdpijn, maar ook een versnelde hartslag en verlamming in armen en benen treedt op bij voedselvergiftiging.

Verschillende vormen van voedselvergiftiging

Salmonella
Deze vorm van voedselvergiftiging uit zich hetzelfde als griepsymptomen.

Botulisme
Dit is een ernstige vorm. Als een droge mond, misselijk gevoel, troebel zicht binnen 48 uur optreedt en je vervolgens verschijnselen van verlamming krijgt moet je zo snel een dokter voor antigif benaderen zodat het gif wat Botulisme afgeeft niet bepaalde zenuwen aantast.

Staphylococcus
Binnen 6 uur na een maaltijd van besmettelijk voedsel krijg je last van krampen, braken, koorts en diarree.

Wat moet je bij een voedselvergiftiging doen?
Veel water drinken ook al heb je braakneigingen. Als je nog steeds merkt dat de symptomen na 2 dagen niet ophouden, kun je het best een arts raadplegen.

Reacties

reacties

2 comments on “Herken en beperk klachten van voedselvergiftiging

  1. Peter on said:

    Een voedselvergiftiging wordt niet veroorzaakt door de bacteriën zelf, maar door de stoffen die zij produceren en afgeven. Als je van de bacteriën zelf ziek wordt, spreek je van een voedselinfectie. Dus als je eten eerst grondig kookt kan het alsnog zijn dat je een voedselvergiftiging oploopt!

  2. Eefje on said:

    smaakpapillen, niet pupillen :p
    Misschien handig om het stukje nog eens door te lezen, het stikt van de fouten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>