«

»

mrt 07

Met zijn allen op vakantie

De Malediven

De Malediven

Het is “gelukkig” geen luxe meer om naar verre oorden op vakantie te gaan. Hoe verder, hoe beter is de huidige trend. Goedkope vliegtickets met low-cost airlines hebben het mogelijk gemaakt voor ons allen om naar exotische landen te gaan. Met een beetje spaargeld en goede moed boek je een prachtig hotel langs een bounty strand met palmbomen en kokosdrankjes in Malediven. Maar ook daar is het niet meer wat het was. Stuk uit een artikel uit de Volkskrant: “De Malediven, een archipel van 1.200 koraaleilanden in de Indische Oceaan en een lustoord voor toeristen, heeft zijn maagdelijkheid verloren. Het paradijs heeft een onwelriekend monster gebaard: rubbish island. Op een paar kilometer afstand van de hoofdstad Malé ligt het kunstmatige eiland Thilafushi, dat is aangelegd om het afval van de luxueuze hotels op de eilanden te bergen. Dagelijks komt er meer dan 300 ton vuil bij.” Heerlijk! Heb je net je welverdiende huwelijksreis geboekt met je laatste spaargeld en lig je op een fantastisch strand met je voeten in het water komt er ineens een blikje of een babyluier voorbij drijven. Kans is natuurlijk groot dat het plastic flesjes zijn. Iedereen heeft de verhalen gehoord van enorme hoeveelheden plastic dat bijeengedreven drijft in de oceanen en de dood brengt voor veel vogels en vissen die het inslikken. Deze zomer waren we in een vijfsterren hotel in Turkije. Het had ook een ultra all inclusieve concept. Alles was gratis. Water kreeg je in plastic flesjes. We dronken er wel 6 per dag leeg. Laten we aannemen dat er 1000 hotelgasten waren. Dat is 6000 flesjes per dag. Het was op een gebied met meer dan 20 hotels naast elkaar. 120.000 plastic flesjes per dag! Hopelijk worden ze gerecycled. Ik zit al een paar maanden te denken aan een nieuw keurmerk. Het is toch mode en best makkelijk om een keurmerk op te richten. Ieder hotelketen dat plastic verbant krijgt een sticker voor de deur “PlasticFree”.
Een unieke ervaring, een eenzame tocht in stilte langs een historische ruïne, in je eentje luisteren naar de vogels die tjilpen of met je geliefde kijken naar de zonsondergang op het strand. Je zult nooit alleen zijn! Je bent namelijk niet de enige die ’s morgens vroeg opstaat om te starten met een wandeling in de hoop zo min mogelijk mensen te treffen.
Een tijd geleden maakte je nog indruk als je vertelde over je avonturen met je rugzak in het buitenland. Tegenwoordig ontstaat er een hele discussie als je erover begint in een gezelschap. De een verteld nog avontuurlijke verhalen en de ander laat zijn paspoort zien dat overvol is met stempels. Backpacking is niet meer romantisch of “exclusief”. Horden jongeren trekker erop uit met in hun handen de laatste gadgets om hun reizen te delen met kennissen die thuis blijven. Reizen met alleen een scheermes, tandenborstel is er niet meer bij. Tablets, smartphones worden meegenomen en op alle plekken waar wifi te verkrijgen is komen ze online. Er zijn genoeg gadgets, tassen verkrijgbaar waarbij je de accu van je smartphone kunt opladen met zonne-energie. 2012 zal nog meer massa worden. “Maagdelijke” oorden zullen overspoeld worden door toeristen. Een artikel in de New York Times over een rustig plaatsje of een verlaten strand en binnen twee dagen zit het vol met nieuwsgierigen. Het hoeft niet eens in de krant te staan; een twitter bericht of een facebook update is voldoende. We zijn allen journalist en reis blogger. In een wereld met 6 miljard inwoners is het knap lastig unieke ervaringen op te doen. Je kunt natuurlijk altijd een kort reisje maken buiten de aarde dankzij commerciële ruimtereizen. Wie wil mij sponsoren?

Erdinç Saçan
Docent ICT & Business Fontys Hogescholen te Eindhoven

Prachtige omgevin op de Malediven

Prachtige omgevin op de Malediven

 

Reacties

reacties

One comment on “Met zijn allen op vakantie

  1. Niels Schouten on said:

    travelcommunity, bedoeld om de vakantieganger alles te bieden wat met vakantie te maken heeft, haha. Goedkope reisverzekeringen, digitale camera’s. slippers en ander soortige bagage tot en met rugtassen toe. Waar schrijven jullie niet over, mijn complimenten met de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>