«

»

dec 14

Oud en Nieuw in Praag

Praag is voor velen liefde op het eerste gezicht. De bijnamen ‘gouden stad’ en ‘stad met honderd torens’ zijn welverdiend maar onderschat; Praag telt namelijk zo’n 550 torens. 1 januari heeft een grotere betekenis voor het Tsjechische volk dan alleen het begin van een nieuw jaar, het is ook de dag dat de oprichting van de huidige Tsjechische staat wordt herdacht. Op 1 januari 1993 werd de Tsjechische Republiek opgericht na het uiteenvallen van Tsjecho-Slowakije.

Er is enorm veel informatie te vinden over kerst in Praag, maar oud en nieuw is onderbelicht, terwijl de stad garant staat (met de juiste voorbereiding) voor een herinnering om nooit te vergeten.

Voorbereiding

De vroegboekers onder ons kunnen voor €150,- al snel een retourtje Amsterdam – Praag vinden. De Tsjechische kroon is het betaalmiddel in Tsjechië. 1 EUR is 21.68 CZK waard (op 07/12/2012). Een goede voorbereiding scheelt aardig wat kosten, aangezien geld opnemen toch al snel per keer €2,50 met een pinpas en €4,50 met een creditcard kost.

Een populaire en voordelige manier om geld te wisselen is deze online te bestellen bij GWK Travelex en af te halen bij een vestiging naar keus – gezien bij een online bestelling geen provisiekosten worden berekend (we blijven toch Nederlander). Echter, het is niet verstanding om veel geld op zak te hebben aangezien zakkenrollers erg actief zijn in Praag. Maak gebruik van de kluis in het hotel en van een geldriem. De kans dat het vriest in december is redelijk aanwezig, dus neem voldoende warme kleding mee.

Overnachten in Praag

Alhoewel Praag normaliter niet een erg dure stad is zijn de prijzen voor een overnachting niet goedkoop rond kerst en Oud en Nieuw. Een alternatief op de populaire boekingsites (de meeste kamers zijn vaak al een geruime periode voor Oud en Nieuw geboekt) is Airbnb, waar je toch voor €25,- per nacht een kamer kunt vinden. Wil je een beter gelegen (tweepersoons)kamer betaal je ook op airbnb toch al snel €70,- per nacht.

Rondleidingen

Elke dag worden er gratis rondleidingen georganiseerd om 11.00 en 14.00. Een rondleiding duurt 2.5 uur en begint voor de Astronomische klok op het oude stadsplein. Deze rondleiding gaat langs alle belangrijke bezienswaardigheden in het oude en nieuwe stadsgedeelte en het Joodse kwartier. Je kunt de gidsen herkennen aan hun gele T-shirt en gele paraplu. Er worden daarnaast betaalde rondleidingen aangeboden,

Je kan tevens de stad per fiets bekijken. Prahabike biedt verschillende rondleidingen aan per fiets. Je kunt tevens een fiets huren en zelf op verkenning gaan. De huurprijs start vanaf €7,- voor 1 uur.

Klassiek en Jazz concerten

In de ochtend van 31 december kun je genieten van de openbare repetitie van het nieuwjaarsconcert door het Tsjechische filharmonisch orkest. De repetitie begint om 10:00 in hun thuispodium, het Rudolfinum in Dvorak Hall. Kaarten zijn snel uitverkocht, dus de kans dat je alleen van de repetitie kunt genieten en niet van het officiële nieuwjaarsconcert is erg groot. Vrees niet, er zijn voldoende andere concerten en optredens zoals je kan zien op de website van Prague Ticket Office.

Sfeervol vuurwerk

Oudejaarsavond in Praag biedt voor iedereen wat. Het Oude Stadsplein is complete gekte om middernacht – explosies van vuurwerk alom en een kleurrijke gevulde lucht. Ondertussen wordt de menigte op de Karelsbrug meer ontspannen als mensen genieten van het betoverende schouwspel van vuurwerk over de rivier. Het vuurwerk kan worden bekeken vanaf de oevers en bruggen van de Moldau, alsmede alle verhoogde delen van Praag, Petrin Hill en op de Praagse Burcht, maar de Čech brug en de omliggende banken zullen de beste locaties zijn.
Anderen boeken een “all-inclusive” avond met lekker eten, drinken en dansen tot laat. De romantici onder ons zoeken naar de meest romantische kaarsverlichte kelderrestaurantjes, rivierrestaurants of diner cruises voor een intieme avond. Je kunt natuurlijk ook direct naar de Party Boat.

Nachtleven

Praag heeft een bruisend nachtleven. Het is misschien overdreven om te zeggen dat er tientallen clubs en honderden kroegen zijn, maar het aanbod is zo divers dat er voor iedereen wel wat is.
Het optimale Splurge gevoel zal je vinden in Žižkov TV Tower, wat met entreeprijzen van €140,- ver boven het gemiddelde ligt.
Wanneer je rondloopt in Cross Club heb je het idee dat je in een fantasie wereld bent. De decoratie is waazin(nig) en entreeprijzen liggen onder €10,-
Vagon was vroeger het onderkomen van een ondergrondse anticommunistische beweging. Dit staat natuurlijk voor een bepaalde sfeer. Volgens Praag insiders de leukste plek om Oud en Nieuw te vieren en zeer toegankelijk met €10,- entree.

Andere clubs zijn: Karlovy Lazne, Roxy, Mecca, Radostfx, Sasazu, Hany Bany Club, Duplex, Občanská Plovárna en Nebe Praha. Vier je liever Oud en Nieuw in een bar, dan adviseren we je Bombay en KU bar. Weet je het gewoon niet meer en wil je met een groep op kroegentocht gaan, kies dan voor de Pub Crawl of voor de partyboat. Voor de couchsurfers onder ons: er zijn meerdere topics en activiteiten te vinden over Oud en Nieuw.

 

Reacties

reacties

One comment on “Oud en Nieuw in Praag

  1. debbie on said:

    ziet er leuk uit! :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>