«

»

okt 02

Hoi wereld, dag woning!

wereldreisHet maken van een wereldreis is voor iedereen een indrukwekkende en onvergetelijke ervaring, vaak leef je er ook al maanden (zo niet jaren) naartoe.

Een dergelijke reis duurt al snel een jaar, wat betekent dat er vooraf een hoop moet worden geregeld. Is financieel alles rond, wat spreek je precies met je werkgever af, welke landen wil je gaan bezoeken, wat wil je er gaan doen, welke visa heb je nodig etc.? En wat doe je eigenlijk met je woning, deze laat je toch voor een lange periode achter.

Je woning verhuren

De huur of hypotheek van je woning loopt tijdens een wereldreis gewoon door en een onbewoonde woning vormt helaas een aantrekkelijk doelwit voor inbrekers. Daarnaast willen veel reizigers hun woning aanhouden voor wanneer zij weer terugkomen. Sommigen kiezen er daarom voor om hun woning tijdelijk te verhuren, op deze manier kun je de kosten van je woning dekken en kan er tijdens je afwezigheid een oogje in het zeil worden gehouden.

Wanneer je over een koophuis beschikt dat nog niet hypotheekvrij is, zul je eerst toestemming aan de bank moeten vragen. Door de huidige economische crisis zullen banken hier overigens niet zo snel een probleem meer van maken. Ook heb je een vergunning van de gemeente nodig. Houd er overigens wel rekening mee dat er geen aftrek van de hypotheekrente aftrek meer mogelijk is wanneer je je woning tijdelijke verhuurt!

Wanneer je een huurwoning wilt verhuren heb je toestemming van de verhuurder nodig, anders loop je het risico om uit je woning te worden gezet. Je kunt ervoor kiezen om je woning voor de volledige periode of voor een kortere tijd (aan bijvoorbeeld expats en toeristen) te verhuren. Shortstay verhuur is echter aan verschillende regels gebonden, zo is het in Amsterdam alleen mogelijk om vrije sector woningen te verhuren en wordt er een huurperiode van minimaal 5 nachten en maximaal 6 maanden gehanteerd. Daarnaast geldt er in sommige stadsdelen een limiet voor het aantal te verstrekken vergunningen. Zoek dit dus van tevoren goed uit om problemen te voorkomen.

Gemeubileerd of leeg verhuren

Hoewel het voor veel huurders aantrekkelijker is om een volledig gemeubileerde woning te huren, vinden sommige verhuurders het toch prettig om (een veel van hun) inboedel ergens anders onder te brengen. Je kunt hierbij denken aan waardevolle spullen als je breedbeeldtelevisie en kunststukken, maar ook aan emotioneel waardevolle bezittingen. Een opslagruimte kan in dit geval uitkomst bieden. Je kunt je bezittingen er tijdens je afwezigheid veilig en droog onderbrengen en zodra je weer terugkomt haal je alles weer op. Zoek bij het opslaan van je bezittingen altijd wel goed uit hoe alles is geregeld op het gebied van verzekering. In sommige gevallen kun je alles gewoon onder je inboedelverzekering laten vallen, in andere gevallen dien je er een aparte verzekering voor af te sluiten.

Kortom, zorg ervoor dat je alles van te voren goed regelt en dat je je woning met een gerust hart kunt achterlaten. Op deze manier voorkom je dat je je tijdens je reis druk moet maken over onafgehandelde zaken en kun je je volledig focussen op je avontuur.

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>